Tuesday 20 October 2009

Ühiskonnaõpetus (Kt. Nüüdisühiskond)

1. Nüüdisühiskond ja selle tunnusjooned - tänapäeva arenenud ühiskond, mida iseloomustavad avaliku sektori, turumajanduse ja kodanikuühiskonna eristatavus, rahva osalus ühiskonnaelu korraldamises, vabameelsus vaimuelus ning inimõiguste tunnustamine.

2. Heaoluriik, selle tunnused -riik, mis sekkub turumajandusse ning tuluda jaotamisse, et leevendada sotsiaalsete teenuste ja väljamaksete abil tururiskide mõju inimese toimetulekule.

3. Heaoluühiskond - ma jõuan selleni.

4. Siirdeühiskond, algus ja lõpp - periood mil üks valitsemiskord vaheldub teisega. Algab demokraatliku põhiseaduse alusel toimuvate vabade valimistega, lõppu on raske määratleda.

5. Freedom House'i indeks - riigid jaotatakse kolme gruppi - vabad, osaliselt vabad ja mittevabad ehk mittedemokraatlikud riigid.

6. Demokraatia - valitsusvorm, mille tunnusteks on kodanikkonna osalemine poliitikas, võimude lahusus ja tasakaalustatus, seaduse ülimuslikkus ning inim-ja kodanikuõiguste austamine.

7. Demokraatia tunnused:
1)
kodanikuvabaduste tunnustamine
2) vabad ausad valimised kus on konkurents
3) seaduse ees on kõik võrdsed.

8.Teadmusühiskond, tunnused - kõrgelt arenenud ühiskonnatüüp kus nii majanduses kui ühiskonna juhtimises kasutatakse teadusuuringute tulemusi.

9. Postindustriaalühiskond, tunnused - tööstusühiskonnale järgnenud ühiskonna arengufaas, mida iseloomustavad kõrgtehnoloogia massiline kasutamine, paindlik sotsiaalne struktuur, tehnoloogiline massikultuur.

10. Polüarhia - kõrgeltarenenud, pluralistliku ja tugeva kodanikuühiskonnaga demokraatiavorm, kus võim on hajutatud erakondade, kodanikuorganisatsioonide ja survegruppide vahel.

11. Leibkond - majapidamisüksus, mille moodustavad ühise eelarvega ja koos tarbimisotsuseid langetavad inimesed.

12. Võim peab olema legitiimne ehk õiguspärane. Rahvas peab võimu õiguspäraseks siis kui võimulolijad hindavad samu väärtusi mis rahvas.
Valitsuse efektiivsus näitab kui edukalt suudab võim valitseda ja rahuldada sotsiaalsete gruppide põhihuvisid.

No comments:

Post a Comment