Sunday 21 February 2010

Perekonnaõpetus

Soorollid
1) feminiinne naine - selline naine peab täitma ainult kultuuri poolt ette nähtud ülesandeid ja ei tohi mitte mingil juhul võtta mehe käitumismustrit.
2) maskuliinne naine - täidab ainult mehele ettenähtud ülesandeid. Sellsed soorollid on tänapäeval veel idamaades, aga üldiselt on nad kuulunud traditsionaalkultuuride juurde. Mida madalam on inimeste haridustase, seda rohkem kasutatakse kahte esimest.
3) androgyneos - st et täidetakse oma soorolli aga vajadusel paindlikult ka vastassoorolli.
4) psühholoogiliselt determineerimata sooroll - kui ühiskond ei suuda määratleda rolli.

Lähisuhted
eros - erootiline armastusstiil mille puhul on tähtis füüsiline atraktiivsus e näha teda ja armuda. Selle stiili kasutajale on olemas mingi mudel. Erootilised armastajad kirjeldavad oma lapsepõlvekodu väga sooja, südamlikuna ja nende kodus on vanemad alati väljendanud oma tundeid.
ludus - mänguline armastus. Selle stiili kasutaha pole valmis pikaajaliseks püsisuhteks. Enamasti jäävad nad üksikuks aga partnereid on neil koguaeg. Tihti on korraga mitu suhet. Suhte algusest peale nad ei varja, et vastutust suhte eest nad ei võta. Oma lapsepõlvekodu iseloomustavad nad keskpäraselt, aga väidavad, et on suhetes kõvasti haiget saanud varases täiskasvanueas.
storge - sõbralik armastus, mis kujuneb aeglaselt, pikaajalise sõpruse baasil. See suhe on ilma kire ja meeletuseta ning tundeid eriti ei väljendata. Arvatakse, et tänapäeval on storget kõige vähem, sest inimesed on liikuvad mitte paiksed. Lapsepõlvekodu hindamisel väidavad nad, et on kasvanud paljulapselises suures peres, kus suuremad on varakult hoidnud väiksemaid, on tehtud kõvasti tööd ja tunnete väljendamiseks pole aega olnud.
mania - maniaalne armastaja on kohutavalt armukade, kontrolliv ja pidevalt tahab saada tagasisidet, kas teda armastatakse sama palju kui tema armastab. Öeldakse, et tema armastab oma armastust mitte teist inimest. Lapsepõlvekodu on olnud õnnetu, paljud on kasvanud üksikvanemaga peres millele on eelnenud väga valus lahutus e lapsi on kasutatud relvana teise vanema vastu.
pragma - praktiline armastus, mille aluseks on mingisugune ühistegevus või majanduslik alus.
agape - altruistlik. Seostatud kristliku kasvatusega. Selle stiili kasutajad pühendavad oma suure tunde jumalale ja leiavad, et armastus teise inimese vastu on teise aitamine kuni eneseohverdamiseni välja.

Steinberg.
1. emotsionaalne külg e lähedus - osavõtlikkus, impaatia, teise inimesega arvestamine.
2. motivatsiooniline külg e kirg - see külg on seotud füüsilise atraktiivsusega, seksuaalsusega ja mängulisusega suhtes.
3. tunnetuslik külg e kohustus - kohustus selles suhtes olla, seda säilitada ja kriisiolukorras selle suhtega tööd teha.
1) neutraaksed suhted - suhtlemine rollide tasandil, kus isiksus on vähehaaratav (pole kohustust, kirge ega lähedust).
2) meeldimine - sõprussuhte tasand (on lähedus, pole kirge ega kohustust)
3) meeletu armumine - suures osas füüsilise atraktiivsuse pinnal, tekib kiiresti ja hääbub kiiresti (on kirg, pole lähedust ega kohustust).
4) tühi armastus - iseloomustab kui väga pikaajalist suhet kus inimesi seob kohustus aga lähdus ja kirg puudub. Selle kõrval on tavaliselt ka teised suhted.
5) romantiline armastus - lähedus ja kirg, aga puudub kohustus, Nn Romeo ja Julia armastus, iseloomustatakse ka noorte armastusena.
6) rumal armastus - Hollywoodi tüüpi armastus (on kohustus ja kirg, pole lähedust)
7) sõbralik armastus - kohusetunne ja lähedus. Pikaajaline kooselutüüp, kus kirel on väiksem tähtsus suhtes kui kohustusel ja lähedusel.
8) täiuslik armastus - mille poole kõik püüdlevad, aga kõik ei jõua (lähedus, kirg ja kohustus)

Seksuaalsus
3) füsioloogiline tasand - käsitleb läbi seksuaalvajaduste ja tungide
*kromosomaatiline sugu
*hormonaalne sugu
*sisemised sootunnused
*morfoloogiline sugu
*psühholoogiline sugu
2) tunne - tegeleb lähedusega ja oskusega olla teise inimesega lähisuhtes
1) mõistus - õigus otsustada, mida ma teen oma seksuaalsusega ja oma kehaga ja õigus öelda ei kui mulle sobib.
Seksuaalsuse areng:
0-2 aastat - kujuneb välja baaslähedus ja baasturvalisus, läbi seotuse emaga ja teiste tähtsate pereliikmetega. Hästi olulised on puudutused ja hellitused sel perioodil.
2-4 aastat - hakkavad märkama erisoolisust ja puudutama oma suguelundeid. Selle perioodi lõpuks tuleb lastele seletada, et oma keha ei näidata võõrastele inimestele.
4-6 aastat - uurimise mõttes maha rahunenud ja armastab mängida igasugu rollimänge.
6-8 aastat - latentsiperiood seksuaalsusega. Suhete harjutamine toimub samasooliste gruppides.
8-10 aastat - eelpuberteet, kus võib hakata eneserahustamine toimuma rahuldamise teel. Eelpuberteediga algab tundlikkuse tasand.
10-13,14 aastat - inimene on kõige haavatavam. Psüholoogilise regressiooni periood.

Seksuaalsuse trepp
1. puudutuse tähendus, ema-isa on paar
2. iidolik armastus
3. salajase armastuse periood - kannan armastust südames
4. tuttav, sõbrale räägitud, armukadedust pole
5. sa meeldid mulle, ma armastan sind. s.o. klassikaline armastus
6. käest kinni
7. suudleme
8. kehade dialoog
9. valmis seksiks